Lidköpings Folkets Hus

Invigning Göteborg Film Festival

2020-01-24 17:30

Den 24 januari invigs den 43:e upplagan av Göteborg Film Festival. Därmed lämnar Lidköping över stafettpinnen som filmfokuskommun till nya platser, däribland vår grannkommun Götene. Men misströsta inte, självklart visar vi som vanligt invigningsceremonin och årets invigningsfilm: Psykos i Stockholm av Maria Bäck.. Ceremonin äger rum på biograf Draken och livesänds till 30 biografer runt om i Västsverige som också tar del av festligheterna! Under ceremonin kommer Stellan Skarsgård ta emot Nordic Honorary Dragon Award, festivalens hederspris och invigningstal av kultur- och demokratiministern Amanda Lind.
Kvällens värd är journalisten och programledaren Amie Bramme Sey.

Program på Röda Kvarn i Lidköping:
17.00 – Dörrarna öppnar med mingel i foajén
17.30 – Ceremonin inleds på bioduken av kvällens konferencier Amie Bramme Sey
18:15 – Kortfilmen Magnus är Sexistav Hampus Hallberg och Emil Brulin
18:30 – Invigningsfilmen Psykos i Stockholmav Maria Bäck

Psykos i Stockholm
Surrealistiskt, stilsäkert och djupt berörande om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort.

För tjugo år sedan åkte Maria Bäck på semester till Stockholm med sin mor. Det slutade med att modern fick ett psykiskt sammanbrott, och den 14-åriga Maria fick vandra omkring ensam i huvudstaden. Med hjälp av skådespelarna Josefin Neldén och Josefine Stofkoper har hon nu bearbetat erfarenheten till sin spelfilmsdebut (hennes dokumentär [I Remember When I Die] fick ett hedersomnämnande av juryn på GFF 2016). Genom plumpa blondinskämt, poetiska dubbelgångare och en gatukör som sjunger Bob hund skapas en lika kraftfull som lyhörd film om människornas längtan och tillvarons suddiga gränser.
Regi: Maria Bäck Land: Sverige Världspremiär