Lidköpings Folkets Hus

Jag, Claude Monet

2017-11-30 18:00

LIVE PÅ BIO. Prisbelönte regissören Phil Grabsky ger en ny infallsvinkel på en av världens mest populära konstnärer – med hans egna ord. Genom brev och privata skrifter ges nya insikter om mannen som gav upphov till impressionismen och var en av de mest inflytelserika och framgångsrika konstnärerna under 1800- och 1900-talen.

Jag, Claude Monet är ett sammansatt porträtt av en av världens bästa och mest älskade konstnärer, byggt helt på Claude Monets personliga brev, och avslöjar Monet – konstnären, affärsmannen och älskaren – som aldrig förr. Här får Claude Monet berätta sin historia med egna ord, baserat på tre tusen existerande brev. Monets röst läses av skådespelaren Henry Goodman.

Filmen avslöjar ett komplicerat, känslosamt och kreativt inre liv, fyllt av stunder av både intensiv depression och euforiskt skapande. Vi får ta del av över hundra av Monets målningar, filmade i high definition-kvalitet och följa Monets resa från fantastiskt begåvad tonåring, till den åldrade mästaren. Många brev visar på Monets förtvivlan, depressioner, fattigdom, ohälsa och hans relationer med sina fruar – Camille Doncieux och Alice Hoschedé. Men i hans korrespondens återfinns även glädjen över målningarna och naturen de är inspirerade av, och hans resor genom hela Europa. För att fånga denna eufori reser filmen till platserna där Monet skapade och skrev sina brev, från Paris till Venedig, från London till Le Havre. Jag, Claude Monet innehåller också en mindre känd korrespondens med impressionist-kollegorna Bazille, Manet och Pissarro, och eldiga meningsutbyten med konsthandlaren Paul Durand-Ruel, som visar Monets konfliktfyllda förhållande med konstvärlden.

Regi: Phil Grabsky
Berättare: Henry Goodman
Klippning: Dave Austin
Originalmusik: Stephen Baysted
Pianist: Susan Legg
Cellist: Peter Gregson

Längd: 1 timma 23 minuter
Pris: 130:-