Lidköpings Folkets Hus

Konst just nu – samtida konst på turné

2020-09-04 15:00

För fjärde gången landar Folkets Hus och Parkers utställning Konst just nu i Lidköping, ett litet urval av den konst som skapas på landets konsthögskolor idag.

Rörelse och förflyttning är temat som löst sammanbinder de verk som ingår i 2020 års upplaga av Konst just nu. En av de medverkande konstnärerna, Vasilis Sjögren Tzanetopoulos, skildrar sin barndoms resor med tåg från Aten till mormor och morfar i Gällivare för att fira sommarlov. I hans målningar får vi ta del av landskapets växlande natur, så som det skymtar förbi utanför tågkupéns fönster.

Att förflytta sig kan också vara att tvingas fly och lämna allting kvar. Cecilia Kanthi Jonsson har i sina foton skildrat män som vid skymningen varje kväll samlas i Malmö hamn för att fiska. Vissa av dem är papperslösa, medan andra kör bilar av dyra märken. Det många av dem har gemensamt, är att de färdats långt för att starta ett nytt liv i ett annat land.

Emma Dominguez beskriver sin videokonst som kamp och frihet och Mourad Kouri bjuder in betraktaren på en resa med industriella, erfarna material som vittnar om ett annat liv.