Lidköpings Folkets Hus

Life of Brian

2019-04-18 20:30

Monty Pythons Life of Brian återvänder lagom till filmens 40-årsjubileum, i strålande standarddefinition och monoljud.

Låt oss återigen njuta av denna frustande, anarkistisk satir över både religiositet och Hollywoods skildringar av allt bibliskt. Filmen var mycket kontroversiell vid premiären 1979 och totalförbjuden i flera länder (bland annat i Norge). Idag rankas den ofta i media som en av historiens roligaste komedier.

Publiken på tjugo svenska biografer kommer att kunna delta i firandet med varsitt jubileumspaket vid den exklusiva jubileumsvisningen på skärtorsdagen den 18 april.

Filmen utspelare sig år 33 e kr i Judéen, där romarna utmattat försöker införa någon slags lag och ordning. Det är en tid av kaos och förändringar, utan någon som helst brist på messias-gestalter eller deras trogna följare.

I centrum står Brian Cohen, en motvillig messias-figur, som blir kändis på grund av en rad absurda omständigheter, som ger gott om utrymme åt hela Monty Python-gänget (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones och Michael Palin) att lysa i flera olika roller var, där de ifrågasätter allt och alla – från ex-leprasjuka, till Pontius Pilatus och konsten att pruta, till revolutionärer, galna profeter, religiös fanatism, romerska bevälhavare och korsfästelse.