Lidköpings Folkets Hus

Van Gogh: Of Wheat Field and Clouded Skies

2019-04-18 18:00

KONST PÅ BIO I början av 1900-talet köpte Helene Kröller-Müller nästan 300 av hans verk, både målningar och teckningar. Samlingen är idag ett enastående Van Gogh-museum.

I filmen får vi se den holländske konstnären betraktad genom världens främsta Van Gogh-samlares ögon. Vi får höra en rad ledande experter berättar insiktsfullt om konstnärens förberedelser, teknik och stil.

Vi får uppleva de ovärderliga konstnärliga skatterna och den spännande, naturalistiska arkitektoniska skönheten hos Kröller-Müller-museet, som ligger i den stora De Hoge Weluge-parken. Filmen berättar om den plågade konstnären, sedd genom hans bror Theos brev, och visar också upp de platser där Van Gogh bodde och som han besökte, från Paris till Provence.

Utgångspunkten för historien om samlingarna och den brinnande passionen för konst som ledde till dem är en enastående utställning om Van Gogh. ”Bland vetefält och molniga skyar” i Basilica Palladiana i Vicenza, där man samlat 40 målningar och 85 teckningar från Kröller-Müller-museet i Otterlo, Holland.

Det här är en utställning som inte bara berättar om Van Goghs konst och hans geni, utan också låter oss förstå vikten av hans teckningar som en del av hans konstnärliga teknik. Hans till synes instinktiva ”au premier coup”-dukar var resultatet av långa förberedande studier, inte skisser utan egna konstverk i sig, där det brutna flödet av linjer som kännetecknar stilen i hans målningar redan finns på plats.

Bland ciceronerna återfinns Van Gogh-experterna Leo Jansen och Sjraar van Heugten, Eva Rovers (som skrivit Helene Kröller-Müllers biografi) och chefen Lisette Pelsers.

Visas i samarbete med NBV Väst och Lidköpings konstförening

Längd: 90 minuter
Pris: 140:-