Lidköpings Folkets Hus

Poltergeist

2020-10-31 20:30

FILM. Klassisk rysare perfekt för Halloween!

En amerikansk medelklassfamilj flyttar in i sitt nya hus – men snart hör den lilla dottern rösterna av ”the TV people”, och saker börjar förflytta sig av sig själva. Huset är hemsökt – och det här är bara början…

Filmen är producerad av Steven Spielberg och regisserad av Tobe Hooper, mannen bakom den ökända Motorsågsmassakern.

Pressreaktion

”En unikt underhållande och fängslande film som inte liknar någon spökhusrysare varken innan eller efter. En stark kultklassiker som representerar både det bästa från dåtidens skräckgenre och även ur skaparnas meritlistor.”

Moviezine

”När jag nu ser filmen igen så är jag fortfarande lika förstummad – filmen är lika fantasieggande, spännande och ”görhäftig”, som vi säger i Västergötland, som jag mindes den.

Poltergeist hade en hög budget och det märks. Här finns rikligt med specialeffekter, som än idag ser rätt bra ut. Men som brukligt på 80-talet så hjälper specialeffekterna till att bära fram storyn istället för tvärtom, som ofta är fallet idag. Soundtracket av Jerry Goldsmith tar mycket uppmärksamhet, vilket förvisso inte alltid är en bra sak, men det är verkligen vackra teman och melodier.

Om någon film förtjänar epitetet och recensionsklyschan ”berg- och dalbanefärd” så är det Poltergeist. Den bygger upp stämningen extremt effektivt och just när klimax har nåtts och publiken pustar ut så drar det hela igång igen med ett rasande tempo. Att filmen dessutom fått någon sorts mystik över sig, då dess skådisar dött en efter en under mystiska omständigheter, bidrar bara till lockelsen. Trots sin digra ålder, är Poltergeist en riktigt skön nagelbitare med glimten i ögat och ett jäkla driv, och har i min värld definitivt klassikerstatus.”

russin.nu

Pris: 100:-